Zeehonden
ZEEHONDEN
Eerste hulp bij Zeehonden

De zeehondencreche heeft langs de kustlijn van Frankrijk, Belgie en Nederland zeer goede organisaties gevonden om te helpen met het vangen, verzorgen en vervoeren van aangespoelde zeehonden.

Stichting Dierenambulance de Wijs is 1 van die organisaties die samenwerkt met de zeehondencreche en de titel E.H.B.Z-station mag dragen. Om zeehonden te kunnen vangen en te verzorgen moet men heel veel van deze dieren afweten. Hiervoor moet men een cursus volgen op de zeehondencreche in Pieterburen. Om hun kennis op peil te houden zijn er de E.H.B.Z. dagen georganiseerd door de zeehondencreche in Pieterburen.



Aangespoelde huiler

Doel E.H.B.Z.-team

Het doel van het E.H.B.Z.-team is het vangen en verzorgen van aangespoelde zeehonden die verzwakt en/of gewond zijn. Ons E.H.B.Z.-station heeft als werkgebied het strand van Hoek van Holland tot Katwijk. Na een melding van een aangespoelde zeehond wordt het E.H.B.Z.-team opgeroepen. Op de ambulancepost staat de ambulance tot hun beschikking om uit te rukken. In deze ambulance is specialistisch hulpverleningsmateriaal aanwezig zoals een sonde met slang, vloeibaar voedsel, een reddingszeil, een reddingsnet en een vervoersmand.


Verzwakte zeehond

Tactiek

Eenmaal bij de zeehond aangekomen blijft het E.H.B.Z.-team eerst op afstand zodat de zeehond geobserveerd en beoordeeld kan worden maar soms moet er ook in bepaalde situaties snel gehandeld worden. de instructies die wij aan politie geven is om toeschouwers op ruime afstand te houden want hoe ziek en uitgeput de zeehond ook is de zeehond zal proberen om met zijn laaste krachten weer de zee in te gaan, wat voor de zeehond meestal een dodelijke afloop heeft.





De Grijze Zeehond
Bruinvissen