Geschiedenis dierenambulance
GESCHIEDENIS DIERENAMBULANCE
Dierenambulancepost Theo de Wijs

"Het volgende dier wacht alweer......."

""Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby" zegt broodnodige Hagenaar Theo de Wijs. Met zijn ouders begon hij in 1972 vanuit een flatje aan de Steenhouwersgaarde met het ophalen van gewonde en zieke dieren. ik kon het niet aanzien dat ze zomaar op straat bleven liggen, verklaart hij zijn betrokkenheid. Hij ontfermde zich ook over honden en katten die rondzwierven en bracht ze naar het asiel voor verzorging en herplaatsing bij een nieuwe baas. En of dat nog niet genoeg was reed hij ook nog eens buurtbewoners met hun zieke huisdier naar de dierenarts.





DA4

Ambulancepost

Dertig jaar later staat Theo aan het hoofd van een onvervalste ambulancepost, de eerste in zijn soort in nederland. Het verlenen van EHBO aan gewonde en verzwakte dieren is nog steeds het streven, maar ondertussen zijn er vele taken bijgekomen. Bovendien werken er zo'n 20 tot 30 mensen verdeeld over de dag, nacht, en avond.


Dierenambulance Gebouw

Leed

Dieren moeten hier wel eens blijven om te herstellen of omdat nergens een plekje voor ze is. We raken soms zo aan ze gehecht dat ze mogen blijven vergoelijkt de 47-jarige directeur de uitgebreide levende haven. Ook met de pony die buiten staat is het zo gegaan. iemand met een glas teveel op had de pony gekocht in een cafe. Maar als je vierhoog achter woont wordt dat een probleem. Om een lang verhaal kort te maken, het beest staat nu hier en we zijn gek op hem. Theo draait op de ambulancepost veel nachtdiensten en kan uitgebreid verhalen over het leed dat dieren door mensen wordt aangedaan. Hij pakt ter illustratie een stapel foto's die door de dierenhulpverleners zijn gemaakt.. Verwaarloosde honden en katten, een egel die met zijn kop vastzit in een wegwerpijsbeker van een hamburgerrestaurant. Een mooie glanzende krokodil bij nadere bestudering blijkt het om een opgezet exemplaar te gaan.


Rambo

Zeehonden

Stichting dierenambulance de Wijs is niet alleen een instantie die zielige dieren ophaalt benadrukt Theo de Wijs. Ons takenpakket is veel breder geworden. Zo kunnen mensen bij ons advies inwinnen over de verzorging van dieren. Onze medewerkers volgen allerlei opleidingen om zowel op straat als aan de telefoon beslagen ten ijs te komen. Zeker nu met al die exotische soorten van tegenwoordig. En ook de start met een eigen pand van onze Stichting in Zoetermeer is nu een feit geworden.
Verder fungeren we als EHBZ-station dat eerste hulp verleent aan zeezoogdieren. De afgelopen maanden zijn enkele tientallen zeehonden al vervoert met de zeezoogdierenwagen naar de Zeehondencreche in Pieterburen. De zeehonden krijgen hier de eerste hulp en worden transportklaar gemaakt. In de Zeehondencreche hebben we opleidingen gevolgd om dit te kunnen doen.




Aangespoelde huiler

Vervoer van zieke dieren

Iets anders is dat we overleden huisdieren ophalen voor vervoer naar dierenbegraafplaatsen of crematoria. We proberen mensen van een overleden huisdier zo goed mogelijk te steunen. Vaak is een dier nog hun enige metgezel en indien dit wegvalt zijn die mensen vaak behoorlijk van de kaart.
Ook vervoeren we paarden op afspraak naar de paardenkliniek en kunnen mensen met een ziek huisdier nog steeds een beroep op ons doen indien zij naar de dierenarts willen.




Gevonden dieren

De Stichting ontvangt voor haar werk jaarlijks een kleine subsidie van de gemeente en is verder afhankelijk van giften en donaties. Het dierentransport brengt eveneens geld in het laatje. Al leidt dit soms tot onbegrip bij een deel van het publiek constateer Theo. Als we een vermeende zwerfhond of - kat hebben opgehaald en de eigenaar meldt zich alsnog dan zijn de kosten voor zijn rekening. Dit wordt ons niet altijd in dank afgenomen. De mensen staan er niet bij stil dat wij maar een kleine vergoeding krijgen en veel kosten moeten maken om een dier op te halen, in opvang bewaren. Verder kan een loslopend dier iemand bijten of een ongeval veroozaken met alle gevolgen van dien. Tel uit je winst. Het is trouwens niet zo dat wij alle loslopende dieren van straat plukken. We komen pas in actie als de Gemeente of politie dat vraagt. Wij verzoeken particulieren die ons bellen dat ze een hond of kat gevonden hebben om eerst in hun omgeving te informeren of zo'n hond of kat niet van een paar huizen verderop is.
Voor gevonden dieren proberen we zo doelmatig te rijden door ritten te combineren. Ten onrechte bestaat ook bij een deel van het publiek dat de Gemeente alles betaald. Zo is het helaas niet.Gelukkig zijn de klagers in de minderheid. Over het algemeen reageert men heel positief. Zoals die keer dat iemand zo blij was dat we een uit de boom gevallen mereltje ophaalde en ons met een fantastiche gift beloonde. Zoiets is natuurlijk geweldig omdat met die gift weer een aantal dieren geholpen kon worden.


Meeuw met visdraad

Vrijwilligers

Ondanks deze profssionalisering bestaat het overgrote deel nog steeds uit vrijwilligers inclusief Theo zelf. Bij binnenkomst aan de Zinkwerf gelegen op het industrieterrein Zichtenburg klinkt geblaf van honden die een plekje achter de balie hebben gevonden. In de kantine staat een aquarium en wat vogelkooien. Een vogel fluit opgewekt een melodietje van Papagaaitje leef je nog....... Zou zijn vroegere baasje zich dat nog wel eens afvragen.


Vrijwilligers


Doelstelling
Contact